WK 2018

Wereld Kampioenschap zitvolleybal 2018

Van 15 juli tot en met 22 juli 2018 werden de wereldkampioenschappen zitvolleybal georganiseerd in Nederland. Het toernooi dat eens in de 4 jaar plaats vindt, kreeg een nieuwe opzet vanuit de NEVOBO, waarbij er werd gespeeld in verschillende steden en de meeste wedstrijden vonden plaats in theaters. Ook werden de wedstrijden van de dames en heren op verschillende locaties gespeeld. Zo werd de dames competitie gespeeld in Arnhem (15 tot en met 17 juli 2018 Musis Thearer) en in Rotterdam (19 tot en met 21 juli 2018 Nieuwe Luxor Theater) terwijl de herencompetitie in Venlo (15 & 16 juli 2018 De Maaspoort), Eindhoven (18 & 19 juli 2018 Park Theater) en Den Haag(21 & 22 juli 2018 Zuiderpark sportcampus) plaats vonden.

Ondanks het feit dat het sinds maart 2016 bekend was dat het Wereld Kampioenschap Zitvolleybal 2018 zou gaan plaats vinden in Nederland, bleek de promotie en aandacht voor het WK zitvolleybal minimaal te zijn, met als gevolg dat de publieke belangstelling zeer beperkt was. Ook het feit dat er voor het eerst bij het WK zitvolleybal betaald diende te worden om WK zitvolleybal wedstrijden te kunnen bekijken, heeft geen goed gedaan om de sport zitvolleybal meer onder de aandacht te krijgen in Nederland.

Het WK zitvolleybal 2018 was een onderdeel van het evenement Volley 2018, waarbij het EK Beachvolleybal en het EK volleybal voor jongens tot 20 jaar ook toebehoorde.

Ook vanuit de deelnemende zitvolleybal teams waren er veel opmerkingen richting de organisatie over tekortkomingen. Zo bleek dat er geen kleedkamers met douches aanwezig waren op de wedstrijdlocatie zelf, en onder ander dit soort punten werden door de teams als zeer onprofessioneel ervaren.

Bij de dames werd Rusland Wereld Kampioen door in de finale de grote favoriet USA te verslaan met 3-1. Bij de heren werd Paralympisch Kampioen Iran weer Wereld Kampioen, nadat het in 2014 verrassend verloor van Brazilië in de halve finale. Opnieuw werd de finale wedstrijd tegen Bosnië Herzegovina gewonnen.

Voor het Nederlands Dames zitvolleybal team werd het toernooi in eigen huis een grote teleurstelling. Met een 8e plaats werd het slechtste resultaat ooit behaald door het Nederlands dames zitvolleybal team op een Wereld kampioenschap. Bij het Nederlands dames team speelde Elvira Stinissen en Djoke van Marum hun laatste wedstrijden voor het nationale team. De NEVOBO bezorgde beiden speelsters een gouden bondsspeld voor hun jarenlange inzet voor het zitvolleybal.

Ook het Nederlands Heren zitvolleybal team wist niet hun vooraf gemaakte doelen te behalen. Er werd vooraf aan het toernooi nog gesproken over een reëel kans om bij de top 8 te eindigen, maar het Nederlands heren team moest uiteindelijk genoegen nemen met een 11e plaats.

Eindstand
Heren
1. Iran
2. Bosnië Herzegovina
3. Brazilië
4. Oekraine
5. Rusland
6. Egypte
7. China
8. USA
9. Kazakhstan
10. Duitsland
11. Nederland
12. Polen
13. Kroatie
14. Irak
15. Japan
16. Rwanda

Dames
1. Rusland
2. USA
3. China
4. Italie
5. Brazilie
6. Oekraine
7. Canada
8. Nederland
9. Iran
10. Japan
11. Rwanda
12. Finland
13. Slovenie
14. Hongarije
15. Egypte
16. Kroatie

IN VOORBEREIDING OP DE START VAN HET WK WERD DE VOLGENDE INFORMATIE GEDEELD VIA DEZE WEBSITE:

Via deze pagina willen wij u informeren over de laatste informatie bij ons nu bekent, over het WK zitvolleybal 2018.

Deelnemende landen staan verderop deze pagina vermeld.

Laatste nieuws:

Maandag 25 juni 2018
Wijziging in het wedstrijdschema. Het Nederlands dames zitvolleybal team zal hun eerste wedstrijd tegen Kroatie hierdoor niet spelen om 18.00 uur maar om 16.00 uur.
Voor meer informatie klik op:
http://www.worldparavolley.org/2018-sitting-volleyball-world-championships-schedule-update/

Woensdag 12 Juni 2018
We hebben er even op moeten wachten, maar met nog 32 dagen te gaan is eindelijk het wedstrijdprogramma voor het WK zitvolleybal bekend gemaakt door World Paravolley. Nederland zal als gastland in Poule A spelen. De eerste heren competitie wedstrijden worden gespeeld in Venlo, daarna in Eindhoven en de finale ronden worden gespeeld in Den Haag. De dames competitie wedstrijden worden gespeeld in Arnhem en de finale ronden in Rotterdam.

Het Nederlands heren team treft AMERIKA, CHINA en RWANDA. Het Nederlands Dames team speelt de poule wedstrijden tegen CANADA, KROATIE en ook RWANDA.

PROGRAMMA
Het Nederland heren zitvolleybal team speelt op zondag 15 juli om 16.00 uur tegen Rwanda in Venlo, maandag 16 juli om 19.00 uur tegen China in Venlo en op woensdag 18 juli om 19.00 uur tegen USA in Eindhoven. Voor het volledige programma kijk hier onder.

Het Nederlands dames zitvolleybal team speelt op zondag 15 juli tegen Kroatie, maandag 16 juli tegen Rwanda en dinsdag 17 juli tegen Canada. Deze wedstrijden vinden plaats in Arnhem en beginnen alle 3 om 18.00 uur.
Voor het volledige programma kijk hier onder.

Donderdag 7 Juni 2018
Het Duitse dames zitvolleybal team en het dames zitvolleybal team uit DR Congo zullen niet deelnemen aan het WK zitvolleybal in Nederland. In hun plaats zullen het dames zitvolleybal team van Hongarije en Kroatie nu gaan deelnemen.

Zondag 1 april 2018
De laatste deelnemer aan het WK zitvolleybal 2018 is bekend. Het mannen team van Kroatie heeft vandaag het kwalificatie toernooi in Zuid Korea gewonnen en zich zo als laatste weten te plaatsen voor het WK in juli 2018 in Nederland. Het team van Kroatie won in de finale van Thailand met 3-0.

Zaterdag 31 maart 2018
Vandaag heeft het vrouwen zitvolleybal team van Italie zich als laatste geplaatst voor het WK zitvolleybal 2018. Hierdoor zijn alle 16 teams voor het vrouwen toernooi bekend. (Zie verderop de pagina)

Maandag 19 maart 2018
Helaas zal het herenteam van Azerbeidzjan niet deel gaan nemen aan het kwalificatie toernooi in Zuid Korea. Hierdoor is er een wijziging gekomen in het programma.
Poule A: Zuid Korea, Letland, Italie, Cambodja
poule B: Thailand, Kroatie, Mongolie, DC Kongo

zaterdag 17 maart 2018

Van 27 maart 2018 tot en met 1 april 2018 zal er in Jeju city in Zuid Korea het kwalificatie toernooi gaan plaatsvinden met de laatste mogelijkheid om zich te plaatsen voor het WK zitvolleybal 2018 in Nederland. Bij de heren zullen 9 landen deelnemen en bij de vrouwen zijn dit er slechts 2. Zuid korea en Italie gaan uitmaken bij de vrouwen wie er mag deelnemen aan het WK 2018 in Nederland. Bij de heren zijn 2 poules gemaakt. In Poule A spelen naast gastland Zuid Korea, Letland, Italie, Cambodja en Thailand. In Poule B spelen Kroatie, Mongolie, DC Kongo en Azerbeidzjan.

Het voorlopige programma zoals sinds kort bekend is gemaakt.

Vanaf zondag 1 April 2018 zullen alle 32 deelnemers aan het WK zitvolleybal 2018 in Nederland bekend zijn.

Nieuws update:
VRIJWILLIGERS GEZOCHT VOOR WK ZITVOLLEYBAL!

(Ontvangen e-mail bericht van www.eventmakers.nl    donderdag 1 maart 2018)

Van 14 t/m 22 juli zullen het EK Beachvolleybal, WK Zitvolleybal en EK Volleybal Jongens <20 samen het volleybalspektakel van 2018 vormen. Drie olympische volleybal disciplines, verspreid over 8 steden, zullen zorgen voor 9 dagen topsport en entertainment, dit mag je niet missen!

Deze zomer zal zitvolleybal ook een speciaal podium krijgen. Het WK Zitvolleybal wordt namelijk niet alleen gespeeld in de gebruikelijke sporthallen, maar ook in theaters. De dames in deze discipline zullen spelen in Arnhem en Rotterdam, en de mannen in Venlo, Eindhoven en Den Haag.

Wil jij meewerken aan dit grote volleybal spektakel? Laat jij met ons de ballen rollen en geef jij de set up voor een succesvol toernooi? Maak deel uit van deze volleybalzomer en meld je nu aan als EventMaker!

Voor meer informatie neem snel een kijkje op https://www.eventmakers.nl/Evenementen/Details-evenementen/ArtMID/538/ArticleID/41/Volley-2018

Hoewel het officiele wedstrijdprogramma van het WK zitvolleybal 2018 nog niet bekent is, is wel duidelijk geworden waar de dames wedstrijden en de heren wedstrijden zullen gaan plaats vinden.          

Het WK zitvolleybal voor mannen zal van 15 juli t/m 19 juli in Venlo & Eindhoven plaats gaan vinden en vanaf 21 juli tot en met 22 juli zullen de finale wedstrijden gespeeld gaan worden in Den Haag. 

Het WK zitvolleybal voor vrouwen zal van 15 t/m 17 juli worden gehouden in Arnhem en vanaf 19 juli tot en met 21 juli zullen de finale wedstrijden gaan plaats vinden in Rotterdam. 

Hierdoor zullen de finale wedstrijden voor het dames zitvolleybal als enige niet in Den Haag worden gehouden tijdens Volley 2018. 

 

Informatie

Het WK zitvolleybal 2018 zal van 13 tot en met 22 juli 2018 worden georganiseerd in Nederland. Als onderdeel van het Volley 2018 evenement van de Nevobo, zal er in deze periode naast het WK zitvolleybal ook het EK Beach volleybal, en het EK volleybal jongens onder de 20 jaar worden georganiseerd.

BEKENDMAKING
Op 16 maart 2016 werd tijdens de Continental Cup 2016 in China de aankondiging gedaan door World Paravolley dat het WK zitvolleybal 2018 in Nederland zal gaan plaatsvinden. Hierdoor is het Nederlands heren zitvolleybal team en het dames zitvolleybal team als gastland automatisch geplaatst.

DEELNEMENDE LANDEN
Op 26 April 2017 heeft World Paravolley de kwalificatie criteria vastgesteld en er zullen in zowel de heren en dames competitie in totaal 16 landen deelnemen. De volgende landen zijn al geplaatst voor deelname aan het WK zitvolleybal 2018

        Dames                                                                                          Heren

1. Nederland (Gastland)                                                              1. Nederland (Gastland)

2. USA (Paralympisch Kampioen Rio 2016)                                2. Iran (Paralympisch Kampioen Rio 2016)

3. Japan (Gastland Tokyo 2020)                                                3. Japan (Gastland Tokyo 2020)

4. China (Asia-Oceania 1e plaats)                                              4. Kazakhstan (Asia-Oceania 2e plaats)

5. Iran (Asia-Oceania 2e plaats)                                                 5. Irak (Asia-Oceania 3e plaats)

6. Rwanda (Africa 1e plaats)                                                      6. Egypte (Africa 1e plaats)

7. Egypte (Africa 2e plaats)                                                        7. Rwanda (Africa 2e plaats)

8. Brazilië (Pan Am 2e plaats)                                                     8. Brazilië (Pan Am 1e plaats)

9. Canada (Pan Am 3e plaats)                                                    9. USA (Pan Am 2e plaats)

10. Rusland (EK 1e plaats)                                                         10. Rusland (EK 1e plaats)

11. Oekraïne (EK 2e plaats)                                                        11. Oekraïne (EK 2e plaats

12. Finland (EK 4e plaats)                                                          12. Bosnië Herzegovina (EK 3e plaats) 

13.  Slovenie (World ranking systeem)                                    13. Duitsland ( World ranking systeem)

14. Duitsland (World ranking systeem)                                  14. China (World ranking systeem)

15. DR Congo (World ranking systeem)                                 15. Polen (World ranking systeem)

16. Italie (winnaar kwalificatie toernooi in Zuid Korea)                           16. Kroatie  (Winnaar kwalificatie toernooi in Zuid Korea)

 

Afgelopen evenementen                                                                                                                                                                                              

Van  27 juni 2017 tot en met 2 juli 2017 vond de Asia Oceania Championship plaats in Hangzhou-China.

Van 13 september 2017 tot en met 17 september 2017 vond de Africa Championship plaats in Kigali-Rwanda.

Van 26 Oktober 2017 tot en met 29 oktober 2017 vond de Pan Am kampioenschap plaats in Montreal-Canada.

Van 6 november 2017 tot en met 12 november 2017 vond het Europees kampioenschap plaats in Porec-Kroatie.

Komende evenementen

Van 27 maart 2018 tot en met 1 april 2018 vindt het WK kwalificatie toernooi plaats in Zuid-Korea. In totaal 6 heren teams en 6 dames teams kunnen deelnemen aan dit toernooi.

LOCATIE
Het WK zitvolleybal zal in verschillende steden gaan plaats vinden. In Venlo, Eindhoven, Arnhem, Rotterdam en Den Haag, waarvan in Den Haag de finales van alle Volley 2018 evenementen zullen worden gespeeld. De dames zitvolleybal finale zal mogelijk als enige in Rotterdam worden gespeeld.

LINKS

2016
16 maart 2016: volleyball.nl bekendmaking via Nevobo
www.volleybal.nl/nieuws/nederland-organiseert-wk-zitvolleybal-2018
16 maart 2016: Volleybalkrant. Bekendmaking door WPV
http://www.volleybalkrant.nl/nieuwsbericht/10872/wk-zitvolleybal-2018-naar-nederland
16 maart 2016: World Paravolley

The Netherlands will host the 2018 Sitting Volleyball World Championships


21 Oktober 2016: . Artikel over opening in Venlo
https://www.1limburg.nl/aftrap-wk-zitvolleybal-venlo
24 november 2016: presentatie volley 2018 in Den Haag                                                          https://www.volleybal.nl/nieuws/volley2018-drie-volleybaldisciplines-in-een-internationaal-evenement
24 november 2016: presentatie gemeente Den Haag
https://denhaag.raadsinformatie.nl/document/4562902/3/RIS295596%20Volley2018
24 november 2016: toernooi directeur
https://nieuws.nl/sport/20161124/nummerdor-toernooidirecteur-volley-2018/

2017
28 January 2017: WPV inspectie locaties.

World ParaVolley Board Meeting in Netherlands


26 april 2017: WPV Kwalificatie criteria

World ParaVolley releases qualification criteria for 2018 Sitting Volleyball World Championships


1 juni 2017: Sportknowhowxl.
http://www.sportknowhowxl.nl/nieuws-en-achtergronden/nieuwsberichten/nieuwsbericht/109778/