Wat is Paravolley?

Paravolley is de overkoepelende naam voor de 4 verschillende volleybalsporten voor mensen met een lichamelijke beperking.

  1. Zitvolleybal
  2. Beach zitvolleybal
  3. Staand volleybal
  4. Beach Staand volleybal

In Nederland wordt voornamelijk zitvolleybal gespeeld.

Zitvolleybal is voor iedereen!

Deelnemen aan de zitvolleybal competitie in Nederland is voor iedereen mogelijk! Zowel mensen met een lichamelijke beperking als mensen zonder lichamelijke beperkingen kunnen in een gezamenlijk team spelen in de Nederlandse competitie. Het zelfstandig kunnen zitten en bewegen(schuiven) op de vloer zijn de enige vereisten die het spelplezier bevorderen.

Competitie in Nederland.

In Nederland wordt er onder uitvoering van de NEVOBO, in 3 verschillende niveaus zitvolleybal competitiewedstrijden gespeeld.  Een eredivisie, een 1e divisie en 2e divisie zitvolleybal competitie. De eredivisie wedstrijden worden op wekelijkse basis gespeeld met uitwedstrijden en thuiswedstrijden bij de verschillende deelnemende teams door heel Nederland. Aan het einde van de reguliere competitie gaan de hoogste 4 teams in een Final Four uitmaken wie zich uiteindelijk Nederlands Kampioen mag gaan noemen.

Deze Final Four worden elke keer weer op een andere locatie gespeeld. De laatste Final Four werd gehouden in Koog aan de Zaan op 28 April 2018. 

Voor meer informatie over de huidige eredivisie zitvolleybal competitie wedstrijden verwijzen wij u graag door naar de eredivisie zitvolleybal competitie pagina op deze website.

 

De 1e divisie en 2e Divisie zitvolleybal competitie wordt gespeeld in een maandelijkse toernooivorm op een zaterdag, bij een van de meespelende verenigingen in Nederland. Op deze speeldag spelen de diverse teams verschillende wedstrijden tegen meerdere tegenstanders. In de 1e divisie word vanaf de start van de competitie 2017-2018 een aantal kwalificatie-toernooien gespeeld, waarna er 2 verschillende poules worden gemaakt naar sterkte van de afgelopen resultaten. In de 2e divisie spelen in het seizoen 2017-2018 momenteel 4 teams tegen elkaar. Voor meer informatie over de huidige 1e divisie en 2e divisie zitvolleybal competitie wedstrijden verwijzen wij u graag door naar de verschillende zitvolleybal competitie pagina’s op deze website.

Internationale wedstrijden

Voor het spelen van internationale wedstrijden voor clubs en nationale teams zijn (vaak) wel eisen gesteld van het aantal mensen met een lichamelijke beperking die in een team kunnen spelen. Voor het spelen in het nationaal team is het hebben van een lichamelijke beperking een vereiste. Door middel van de keuringen bij de internationale toernooien, wordt er door classifiers gekeken en bepaald in welke categorie de lichamelijke beperking wordt ingedeeld. In een nationaal team kunnen volgens de huidige internationale reglementen 2 spelers met een lichte beperking (MD-Minimum Disabled) actief zijn, waarvan slechts 1 speler in het veld. De andere spelers dienen de status volledig beperkt(D-Disabled) te hebben. In Nederland spreken we over grijze spelers (MD), zwarte spelers(D) of witte spelers(zonder lichamelijke beperking). Voor meer en specifieke informatie hierover verwijzen wij u naar de website van de Wereld Paravolley organisatie.  www.worldparavolley.org/disciplines/who-can-play/

 

NEVOBO

Sinds 1 Januari 2006 is de Nederlandse Volleybal Bond (NEVOBO) verantwoordelijk voor alle paravolley activiteiten in Nederland. De NEVOBO verzorgd de zitvolleybal competitie in Nederland, waar ook mensen zonder lichamelijke beperking aan deelnemen. Sinds kort wordt er door verschillende personen in Nederland ook aandacht gegeven aan het Zit Beach Volleybal. Tot op heden is er door de NEVOBO nog geen Zit Beach Volleybal competitie gestart. Het spelen van Staand Volleybal of Staand Beach Volleybal voor mensen met een lichamelijke beperking wordt in Nederland niet gedaan.

Wilt u meer weten over het Paravolley in Nederland, dan kunt u behalve op deze website  ook meer vinden op de website van de NEVOBO.www.volleybal.nl/paravolley.   of   www.nevobo.nl/wedstrijdsport/paravolley

Wilt u meer weten over het paravolley in Europe, dan kunt u meer vinden op de website van paravolley Europe.  www.paravolley.eu

Wilt u meer weten over het paravolley in de gehele wereld, dan kunt u meer vinden op de website van Worldparavolley. www.worldparavolley.org