Zelf spelen?

Zelf willen spelen?

Er is interesse om zelf eens zitvolleybal te willen spelen? Veel mensen hebben veel plezier in het spelen van zitvolleybal, maar misschien is het verstandig om vooraf een aantal punten te vermelden, die goed zijn om te weten;

Zitvolleybal is zeker geen luie sport! Zitvolleybal is een leuke sport om te doen. Het woord “zit” doet echter vermoeden dat er weinig actief bewogen wordt in het veld, maar het tegendeel is eerder waar. Zelfs verschillende staand volleybal spelers met jarenlange ervaring, hebben ondervonden dat zitvolleybal een zeer intensieve sport is. Doordat het volleybalnet maar op 1 meter en 15 centimeter hoog hangt (1.05 bij dameswedstrijden) is zitvolleybal onder andere sneller dan staand volleybal. De bal is namelijk eerder op de grond en een goed reactievermogen is dan ook wenselijk.

Zitvolleybal speel je op de grond! Sommige mensen denken bij het horen van een Paralympische Sport dat het zitvolleybal in een rolstoel wordt gespeeld, maar dat is niet zo. Spelers zitten direct op de wedstrijdvloer. Enige voorwaarden is dat je zelfstandig kunt zitten, en het liefst ook nog een beetje kan bewegen over de vloer zodat de bal niet de grond raakt. Mensen met verlammingverschijnselen hebben over het algemeen moeite om zitvolleybal te spelen. Mensen met spierziektes, of amputaties kunnen samen met mensen zonder lichamelijke beperkingen, prima zitvolleybal spelen. Wist u bijvoorbeeld dat er spelers zijn die met slechts 1 arm zitvolleyballen? Mensen zonder lichamelijke beperkingen zullen gaan merken dat het spelen van zitvolleybal op de vloer erg lastig is met je eigen benen die steeds in de weg liggen. Het verplaatsen tijdens het zitvolleyballen is een belangrijk onderdeel van de sport.

Contact houden met de vloer! Bij het spelen van de bal moet je met je zitvlak of romp contact houden met de vloer. Mocht je dit niet doen, dan wordt er een fout gemaakt wat “liften” wordt genoemd. Zelfs op international niveau vindt liften plaats door spelers die al jaren actief zijn in het zitvolleybal.

Iedereen in het zelfde team! In de Nederlandse zitvolleybal competitie spelen de dames en heren in 1 gezamelijk zitvolleybal team. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen dan ook in een team spelen met mensen zonder lichamelijke beperkingen. In de Nederlandse zitvolleybal competitie spelen tussen de 15% en 25% van de spelers met een lichamelijke beperking. De meerderheid heeft geen lichamelijke beperking. Bij Internationale wedstrijden zijn vaak wel eisen gesteld aan het spelen zonder lichamelijke beperkingen maar in Nederland kan iedereen met elkaar spelen.

We kunnen vast nog meer punten benoemen, maar het beste is om het zitvolleybal gewoon eens te doen. Zoals we ook eens begonnen zijn. Veel mensen hebben plezier bij het spelen van zitvolleybal en dat is waar het uiteindelijk om gaat. We zien u graag op de vloer!

Als volleybal vereniging plannen om met zitvolleybal te gaan starten?

Neem dan contact op met de NEVOBO om te horen wat de voorwaardens zijn. Misschien is het ook verstandig om eens contact op te nemen met een van de verenigingen die al zitvolleybal teams hebben. Zij kunnen u uit eigen ervaring vast meer informatie geven over de mogelijkheden. Bekijk onze team pagina voor een vereniging bij u in de buurt.

Ook via info@paravolleynl kunt u eventueel informatie aanvragen of geadviseerd worden over de mogelijkheden.